Som både danmarksmester og underviser i impro comedy ved Sisse Gram de Fries, hvordan teaterformen styrker både selvtillid og rummelighed. Hun mener, alle kan blive bedre mennesker af at øve sig i improvisation.

“Vi burde alle sammen blive bedre til at improvisere. Til at bruge mindsettet fra impro comedy når vi handler, går tur med hunden og andre hverdagsaktiviteter. For vi skal grine mere og være mere rummelige overfor hinanden.”

Sådan siger Sisse Gram de Fries, der har vundet danmarksmesterskabet i impro comedy to gange med sin gruppe, Den Lalleglade Brigade.

Siden 2015 har hun undervist på Improskolen i København, og selvom hun også både optræder og har job som skuespiller på DR’s børnekanal, Ramasjang, er det undervisningen, der for alvor optager Sisses hjerte. Når hun underviser i impro comedy, får hun nemlig præcis det samme kick, som når hun står på scenen. Her handler det bare overhovedet ikke om hende selv, men om de mennesker, der er på holdet.

Sisse Gram de Fries, Lygten Station, impro comedy, den lalleglade brigade, improskolen kbh
Sisse på scenen i Lygten Station, hvor der ofte er impro comedy på programmet. Foto: Benedikte Brix

“De træder ind af en portal, og så er alt muligt. Her skal du ikke analysere på, hvad du eller andre laver, du kaster dig bare ud fra klippen. Voksenhjernen – den, der vælger den korte kø i supermarkedet og sørger for, du hilser med hånd – smides væk, og så er man børn sammen. Legende og ikke-analyserende.”

Sisse forklarer sin undervisning i impro comedy som et skift fra virkeligheden med alt, hvad den indebærer af forskudsopgørelser og andre hverdags- og voksenting til et rum, hvor alt kan lade sig gøre.

Hvis du kommer ridende på et æsel, mens du piller en mango med tænderne, så er det det, du gør. Alle siger “JA” til det.

“Det er kun gruppens samlede fantasi, der sætter grænser. Jeg ELSKER det.”

Oprør mod “rigtigt arbejde”

Sisse Gram de Fries har altid haft en drøm om at være skuespiller – og selv om hun havde et helt tydeligt talent for det, var det meget få, der mente, hun skulle gøre en karriere ud af det.

“Min mor har altid heppet på mig. Altid. Men jeg er fra Jylland, og der var rigtig mange, der sagde: ‘Helt ærligt, Sisse, du er nødt til at finde på noget mere seriøst at lave. Hvornår skal du have en RIGTIG uddannelse?’ Det gør jeg oprør mod nu.”

Inden oprøret fik modstanderne dog overbevist Sisse til både at gå i gymnasiet og at studere idræt og journalistik. I dag har hun en kandidat i journalistik, men har altså også gjort noget RIGTIGT ud af det, andre syntes var så urigtigt. Både som underviser på Improskolen KBH og som den anden halvdel af duoen Den Lalleglade Brigade, der optræder med impro comedy.

Sisse Gram de Fries, Lygten Station, impro comedy, den lalleglade brigade, improskolen kbh
Foto: Benedikte Brix

Gruppen stiftede hun i 2009. Dengang bestod den af et hold unge kvinder, hun mødte, da hun selv begyndte til undervisning i impro comedy i Odense, mens hun studerede.

“Jeg havde siddet til samtlige forelæsninger på universitetet og mærket, hvordan teater hev i mig. Jeg havde en vaskeægte udlængsel mod det kreative univers. Så begyndte jeg til impro comedy på den lokale aftenskole,” fortæller Sisse Gram de Fries.

“Da jeg cyklede hjem derfra efter den første aften, var jeg fuldstændig euforisk! Det var noget af det fedeste, jeg nogensinde havde prøvet. Det kickstartede det for mig, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var god til det. Der besluttede jeg, at det ville jeg gerne leve af.”

Kort efter stiftedes Den Lalleglade Brigade, der har haft et svingende antal medlemmer. I 2013 holdt Sisse Gram de Fries dog en audition og fandt Sofie, der i dag er hendes partner in crime på Danmarks impro comedy-scene. De to har vundet to danmarksmesterskaber sammen.

“Jeg er meget taknemmelig for det. I 2009 havde jeg aldrig drømt om, at jeg skulle ende her.”

To korte til Sisse Gram de Fries

Er alle mennesker sjove?

Nej. Men alle kan lære at blive SJOVERE. Og alle vil have godt af at grine lidt mere. Det er jo utroligt, hvad latter gør ved mennesker. Jeg har hørt tre-fire kursister sige, at det er direkte depressionsnedsættende. Deres læge havde anbefalet dem at komme i nogle nye kredse, og så har impro comedy hevet dem ud af depressionsrillen, fordi de griner enormt meget, når de er til undervisningen.

Er der noget, man ikke må gøre grin med?

I Danmark bryster vi os af at kunne gøre grin med alt. Vi har fuld ytringsfrihed, og der er ikke noget, vi ikke må gøre grin med. Men der er ting, som jeg personligt ikke synes er sjovt. Det sjove ligger i detaljerne: For eksempel småkageæsken i tredje skuffe i den røde kommode … Når du overrasker med din kreativitet.

Det er undervurderet, hvor fedt det er at være skør

En af de vigtigste regler i impro comedy er, at alle skal sige “ja” til hinandens ideer og indfald. Du skal altid gå med på det, de andre i gruppen finder på, og det får alle til at arbejde sammen som én fælles hjerne.

“Ligemeget hvad du bliver mødt af i impro comedy, skal du sige ‘ja, og …’. Du siger aldrig ‘hvad?’ eller ‘aaarh’, det er altid ‘JA MAND’! I lægger op til hinanden, griber hinanden og hjælper hinanden. I er det, jeg kalder en jellyfish: En samlet organisme,” forklarer Sisse Gram de Fries.

Læs også: Fra jord til bord og Møn til Vesterbro: Emil åbner ny bar med 300 gratis cocktails

Selv om hun mener, at alt, du laver ikke altid skal kunne BRUGES til noget, er impro comedy netop lærerigt og udviklende, fordi du arbejder i et team ud fra en fælles hjerne i stedet for at fokusere på, at nu skal du sige noget sjovt.

“Jeg plejer at sige, at hvis jeg nogensinde får børn, så er impro comedy det allerførste, de skal lære. Det indeholder nogle vigtige livslæresætninger, som man kan strække ud i sit privatliv og arbejdsliv. For eksempel at gøre en indsats som gruppe og ikke som individer,” siger Sisse Gram de Fries.

Sisse Gram de Fries, Lygten Station, impro comedy, den lalleglade brigade, improskolen kbh
Sisse foran Lygten Station, hvor hendes afgangshold optræder med impro comedy. Foto: Benedikte Brix

“Det er vigtigt, fordi vi har brug for en kontrast til det her samfund, der handler om at præstere. Impro comedy er et åndehul, hvor du bare er. Du kan ikke gøre noget forkert: Fejl er gaver. Hvis der opstår en ‘fejl’, så finder gruppen sammen ud af, hvordan du bruger det til noget positivt.”

På den måde lærer du at pakke din safe zone væk og tænke i andre baner, end du har gjort før. Det gør dig ifølge Sisse til et mere kreativt og positivt menneske, der bliver bedre til at tro på dig selv.

“Impro comedy gør dig lidt nyforelsket og skør. Det booster din selvtillid og giver dig meget større tro på dine egne idéer, fordi alle siger ‘JA’. Når du stoler på dine indfald, bliver du et meget mere spændende menneske at hænge ud med. Det er undervurderet, hvor fedt det er at være skør,” fortæller Sisse Gram de Fries og slutter:

“Al generthed ryger, når du bliver fri af de sociale normer. Det er enormt meditativt, fordi vi er til stede i nuet. Der er ikke tid til andre tanker, fordi du ikke ved, hvad der sker lige om lidt. Og så ser du mennesker for, hvem de i virkeligheden – helt ægte – er. Alle andre lag skrælles af. Der er et unikt sammenhold. Det lyder måske helt religiøst, men det er det nærmest også for mig.”

 

Læs også: Derfor er 2019 det bedste år at besøge København

Fakta om Sisse Gram de Fries

Sisse er uddannet i impro comedy og comedy theory på Second City i Chicago og har blandt andet optrådt på Det Kongelige Teater og Bremen, været vært på TV 2 Zulu og vundet danmarksmesterskabet i impro comedy to gange med gruppen Den Lalleglade Brigade, som hun er medstifter af.

Til daglig er Sisse skuespiller på Ramasjang og er netop blevet kandidat i journalistik, som hun vil bruge til at lave endnu mere tv med. Derudover fortsætter hun med at undervise i impro comedy på Improskolen KBH – du kan tilmelde dig på Facebook.

Læs også: Prisregn over københavnske cocktailbarer: Her er byens bedste cocktail