Mexicansk mad stormer frem for tiden og er blevet meget populært på rekordtid. Her får du en opskrift fra kogebogen Smagen af Moderne Mexico, som Bente Nissen Lundsgaard har lavet.

Mexicansk mad er for alle, som har lyst til sanselige og varierede smagsoplevelser med perfekte kombinationer af krydret, sprødt, salt og syrligt. Det er mad lavet af skønne friske råvarer, og med masser af inspiration til både hverdagsmaden, afslappede sammenkomster og fester.

Sådan beskriver Bente Nissen Lundsgaard det mexicanske køkken. Hun har en årelang passion for mexicansk mad, har været på kokkeskole i Mexico og samlet inspiration til Smagen af Moderne Mexico i både Mexico og USA. Hun står bag en lang række kogebøger, heriblandt flere bestsellere. Er madskribent ved bl.a. Egmont Magasiner. Underviser i mexicansk streetfood hos Meyers Madhus. Er uddannet Master in Health Promotion and Education fra Aarhus Universitet samt ernærings- og husholdningsøkonom.

Læs også: Opskrift: Fuldkornswraps med krydret bønnefyld

Her får du hendes opskrift på chili con carne, som egentlig ikke er ikke en mexicansk ret, men tilhører tex mex køkkenet. Alligevel er den med her i en luksusudgave inspireret af den nord-mexicanske ret ”Frijoles Charro”, som findes i flere forskellige udgaver.

Chili con carne

Ingredienser:
125 g tørrede pinto- eller kidneybønner eller 1 ds forkogte
500 g oksetykkam, bov eller klump i små tern (2×2 cm)
100 g bacon
100 g chorizo
2 spsk olivenolie
2 løg
1 grøn peber
2 fed finthakket hvidløg.
2 mulatochilier, rensede, ristede og udblødte, eller brug 2 spsk chilipulver gerne anchochili
1-2 tsk chiliflager, gerne arbol
1-2 spsk hakket serrano eller jalapeño eller anden mild grøn chili
400 g friske, flåede blommetomater eller 1 ds flåede, hakkede tomater
2 spsk koncentreret tomatpuré
2 dl vand eller bouillon
1 dl rødvin, kan udelades
1 spsk tørret oregano
salt, peber
Pynt
evt. persille

Tilbehør: Ris

Fremgangsmåde:
Udblød og kog bønnerne efter vejledningen (side xx). Hvis du bruger dåsebønner, så kom dem i en si, og skyl dem med koldt vand.

Skær bacon og chorizo i små tern. Svits bacon og chorizo i olien i en stegegryde, til det bliver gyldent. Tag bacon og pølse op. Er der meget fedt smeltet fra, så kasser det meste, så der i alt er 2-3 spsk fedt i gryden.

Brun kødet i stegegryden. Hak løgene. Skær peberfrugten i små tern. Svits løg, peberfrugt og hvidløg sammen med kødet 1-2 min. Hak de udblødte chilier fint. Kom chili og de øvrige ingredienser, undtagen bønnerne i gryden.

Lad gryderetten småkoge for svag varme ca. 1 1/2 time under låg, til kødet er meget mørt. Rør i gryden jævnligt. Kom bønnerne i gryden. Kog retten igennem et par min. Smag til med salt og peber. Pynt evt. retten med persille.

Smagen af Modene Mexico koster 299 kroner og kan blandt andet købes på www.bentenissenlundsgaard.dk samt diverse boghandlere.