Københavnerne bruger en masse slang om specifikke steder i Indre By. Et af de mest udbredte øgenavne er Klamydiaslottet, der bruges om Søpavillonen – men hvorfor egentlig? En slangforsker forklarer.

Klamydiaslottet. Søpølsen. Herpesborgen. Det Hvide Palads. Det er bare fire af de øgenavne, det ikoniske hvide træhus Søpavillonen har fået tildelt. Især det lidet flatterende “Klamydiaslottet” er en betegnelse, der ofte høres eller læses i forbindelse med omtale af stedet.

Men hvorfor bliver Søpavillonen kaldt Klamydiaslottet? Hvordan opstår sådan et øgenavn, og hvorfor er det hængt så meget ved, at hele 18 ud af de 20 mennesker, jeg har talt med i forbindelse med researchen til denne artikel, er særdeles bekendte med netop den betegnelse?

“Svaret er, at Søpavillonen bliver kaldt Klamydiaslottet, fordi stedet er blevet brugt meget som diskotek de seneste år. Så kan du næsten tænke dig til fortsættelsen,” indleder Torben Christiansen, der er cand.mag. i dansk og lingvistik og blandt andet står bag app’en Slangordbogen.

Søpavillonen, klamydiaslottet, øgenavne, indre by, slang
Foto: Benedikte Brix

Der er godt nok mange andre steder i København, der også bliver brugt som diskotek, og som har været noget heldigere, hvad angår tilnavne – for eksempel “Dammeren” (Damhuskroen) og “Den jyske ambassade” (det nu hedengangne diskotek Exalon og senere Absalon på Strøget, der var velbesøgt af jyder) – men forklaringen kan ligge i, at netop Søpavillonen ligger for sig selv, forklarer slang-forskeren. Udseendemæssigt kan den godt ligne et lille slot, og imagemæssigt går du herhen og scorer, når du ikke har været heldig andre steder.

Det sidste er en forklaring, jeg får i Facebook-gruppen “Gamle København”, der har over 52.000 medlemmer, som Københavns Museum anbefaler mig at spørge, da jeg hos dem efterlyser en ekspert i Søpavillonen og dens øgenavn “Klamydiaslottet”. Her får jeg mange anekdoter om stedet og det ry, der kan forklare betegnelsen. Hvem der sagde det først – og hvorfor – er dog meget vanskeligt at fastlægge fuldstændigt.

“Helt generelt er det normalt umuligt at gøre rede for, hvordan et ord er opstået og hvem, der har fundet på det. Det er i meget få tilfælde, man kan det. Ofte kan man dog regne ud, hvad grunden er til, at det bliver kaldt sådan. ‘Klamydiaslottet’ er nok opstået mundtligt, men det er et godt spørgsmål, hvorfor lige dét øgenavn er hængt ved,” fortæller Torben Christiansen.

Søpavillonen, klamydiaslottet, øgenavne, indre by, slang
Foto: Benedikte Brix

Han har brugt 15 år på at undersøge slang, og lige præcis københavnske steders øgenavne er en af hans store interesser.

“Der er mange uformelle betegnelser for steder i København, og jeg er faktisk i gang med at lave en YouTube-video om netop det emne.”

Læs også: Derfor er 2019 det bedste år at besøge København

Torben Christiansen har givet weKBH lov til at dele Slangordbogens informationer om fire af Søpavillonens øgenavne: Herpesborgen, Klamydiapaladset, Klamydiaslottet og Søpølsen.

Herpesborgen

Oprindelse: Herpes genitalis er en infektion af de ydre kønsorganer; herpes kommer af græsk herpein ‘krybe’, genitalis er latin og betyder ‘vedr. kønsorganer’.

Citat: “Jaaah .. Herpesborgen! Søpavillonen! Sikke glad man kan blive bare fordi man kan gætte dagens billede .. Tsk tsk!” (2010, mereafdetsamme.com)

Klamydiapaladset

Oprindelse: Klamydia er en kønssygdom, efter bakterieslægten Chlamydia, af græsk chlamys ‘kappe’

Citat: “Scoremuligheder: Det er ikke for ingenting, det bliver kaldt Klamydiapaladset, fyrene render rundt og bager løs.” (2008, thegame-online.dk)

Søpavillonen, klamydiaslottet, øgenavne, indre by, slang
Foto: Benedikte Brix

Klamydiaslottet

Oprindelse: Samme som Klamydiapaladset.

Citat: “Når mørket falder på og det er på tide at rykke festen indenfor, spiller Seth Troxler diskohouse i Syfilisfoyeren på Klamydiaslottet, også kendt som Søpavillonen.” (2011, cover.dk)

Søpølsen

Oprindelse: Formentlig er baggrunden for Søpølsen, at ordet ligner Søpavillonen lidt; søpølser er en gruppe dyr, der hører til pighuderne og lever i havet.

Citat: “Hey med jer :O) jeg hørte jer i går inde på Søpølsen :O) og jeg må ærligt indrømme at man kunne ikke stå stille da I spillede :O) godt gået :O)” (2011, backtothe80s.dk)

Læs også: Prisregn over københavnske cocktailbarer: Her er byens bedste cocktail

Her er forklaringen på 10 andre skøre øgenavne for steder i Indre By:

Blowjob
Slang for caféen Bang & Jensen på Istedgade, der ifølge Københavns Bymuseum kommer af forkortelsen B & J eller BJ, der er kort for blowjob.

Den frække side
Betegnelse for Nyhavns nordside (de ulige numre). Det er her, caféerne og barerne ligger. Den modsatte side er – ifølge bøgerne Nyhavn og Københavns Gadenavne – “den fine” med kunstakademi og så videre.

Nyhavn, den frække side, øgenavne, indre by
Foto: Unsplash

Mellemflæsket
Den del af Kampmannsgade, der går over Sankt Jørgens Sø, og som i gamle dage “bare” var en dæmning, der forbandt bysiden med Frederiksberg-siden. Det fortæller Selskabet for Københavns Historie.

Bronkitisgade
Øgenavn for Bredgade, på grund af den megen forurening fra biler. Af samme grund kaldes Store Kongensgade for Store Cancergade, skriver Berlingske Tidende.

bredgade, øgenavne, indre by
Bredgade, når kameravinklen er løftet op over bilerne. Foto: Unsplash

Dummeste hjørne i byen
En sprogjoke, fordi omtalte hjørne er der, hvor Store Kan Ikke Stræde (Store Kannikestræde) og Fjolstræde (Fiolstræde) mødes. Oplyst til Berlingske Tidende i 1994.

Lakridskonfekten
Palads Teatret – eller bare Palads – har fået dette tilnavn på grund af sit farverige udseende. Oplyst i Topografisk københavnerslang.

Palads Teatret, øgenavne, indre by
Foto: Unsplash

Mikkel Skrævs Gade
Mikkel Bryggers Gade. Øgenavnet er opstået, fordi gaden husede flere bordeller i gamle dage, oplyser Gadenavnenævnet.

Pisserenden
Nok et af de mest kendte og brugte øgenavne i Indre By. I dag betegner det ifølge Bjørn Westerbeek Dahl primært Teglgårdsstræde og Larlejstræde. Ifølge Rådhusbibliotekets svarkartotek var Pisserenden i gamle dage det samme som Sankt Peders Stræde.

pisserenden, sankt peders stræde, øgenavne, indre by
Foto: Unsplash

Østrogenstrædet
Også kaldet “Strædet”, hvilket er Kompagnistræde og Læderstræde, der ligger parallelt med Strøget og er proppet med caféer, hvor kvinder mødes og taler om mænd, skriver Weekendavisen i 2007.

Minefeltet
Området omkring Christiansborg og Nikolaj Kunsthal, som tidligere var berygtet for sine værtshuse og derfor blev opfattet som et minefelt at begive sig rundt i, oplyser Topografisk københavnerslang.

Læs også: Madklubben har 16 restauranter. Her er de 5 bedste – og 3, du ikke kendte