Hvide og brune kartofler. Tyk sovs og skøn andesteg. Vi giver dig her tre restauranter, hvor du kan spise en skøn Mortensaften-menu. Og psssst. Så giver vi dig også forklaringen på, hvorfor vi overhovedet spiser andesteg her en aften i november.

Personligt er jeg vild med andesteg. Og jeg er vild med at kunne sætte tænderne i sådan en sag både Mortensaften og Juleaften. Og jeg glæder mig til at gå ud og spise en lækker Mortensaften-menu i København lige om lidt. Her får du altså tre restauranter, der serverer en skøn andesteg Mortensaften. Men først skal du lige have forklaringen på, hvorfor vi overhovedet spiser and Mortensaften.

I virkeligheden afholder vi Mortensaften for at mindes Martin, som var biskop af Tours i 300-tallet. Og alligevel ikke helt biskop. Martin gemte sig nemlig for netop at undgå at blive biskop.

Han boede i et kloster og var meget populær for sin tro og hjælpsomhed, men han ville ikke være biskop, da befolkningen i Tours foreslog det som belønning, og derfor skjulte han sig.

Uheldigvis havde han valgt et gemmested blandt en flok gæs. De skræppede op og afslørede dermed, hvor Martin var – og blev på den måde skyld i, at Martin blev biskop mod sin vilje.

Som hævn besluttede Martin, at man hvert år på den dato den 10. november skulle spise mindst en gås. I Danmark fik Martin Biskop navnet Morten Bisp, da historien kom på tryk på dansk i 1500-tallet. Her var det dog sværere og dyrere at få fat i gæs, og derfor er det ofte andesteg, der spises på Mortensaften. Så ved du det.

Her har vi samlet tre skønne forslag til, hvor du kan spise din andesteg på Mortensaften:

San Marco JUNIOR på Frederiksberg

Menuen består af:
– Farinmarinet laks med syltede urter og sennepscreme
– Klassisk andesteg med brune og hvide kartofler, rødkål og sovs
– Æbletrifli med crumble og vaniljecreme

Du skal bestille minimum to kuverter. Og prisen er 395 kroner. Og er du mere til en hjemmeaften, så kan du også bestille menuen to go for 350 kroner. Du booker via linket her.

Restaurant Almanak

Menuen består af:
– Dansk koldrøget laks med peberrodscreme, glaskål, agurk, havesyre og peberrodssne
– Rosastegt andebryst, confit af andelår, spinat og kål, brændte syltede løgskaller og andesky. Serveres med hvide og brunede kartofler
– Æbletærte af Gråsten-æbler, vaniljeiscreme og sprød tuillie og røde urter

Menuen koster 375 kroner per kuvert. Og du kan også tilkøbe en tilpasset vinmenu for 300 kroner ekstra. Også her kan du booke hele menuen to go for 350 kroner. Du booker via linket her.

Nimb Brasserie i Tivoli

Menuen består af:
– Koldrøget laks med cremet spinat, kartofler, rogn og dild
– Confit de canard – à part serveres pommes rissoles, sauterede grønne bønner à la française og rødvinssauce samt grøn salat med figner, valnødder og sennepsvinaigrette
– Trifli med æblekompot, chantillycreme og vaniljeis

Menuen koster 900 kroner per person. Så er der også inkluderet en lille velkomst, tilpasset vinmenu, vand og kaffe med sødt samt indgang til Tivoli. Du booker menuen via linket her.