Folkehuset Absalon er efterhånden blevet en institution i byen – og stedet fylder kun 4 i år. Den særlige fællesskabsfølelse for alle aldre og interesser er noget af det, der ifølge medstifter Rebecca Lajboschitz og brugerne gør Absalon til noget særligt.

To mænd spiller bordtennis. En freelancejournalist laver telefoninterviews. Et par kolleger holder forretningsmøde. En studiegruppe diskuterer fremlæggelse. En far på barsel leger med sin søn. Alt sammen i samme lokale denne onsdag morgen: Folkehuset Absalon.

Folkehuset Absalon ligger i den tidligere Absalon Kirke, som i 2015 åbnede som aktivitets- og forsamlingshus for ikke bare beboerne på Vesterbro, men hele byen. Her mødes store og små københavnere til diverse oplevelser og arrangementer: Quizaftener, fællesspisning, yoga, kreahold, morgendans og alt derimellem.

“Jeg håber, de besøgende kan mærke inderligheden i Absalon, og at der er personer bag,” fortæller Rebecca Lajboschitz, efter vi har slået os ned midt i salen mellem bordtennis og læsegruppemøde.

Hun var med til at åbne Folkehuset Absalon sammen med familiemedlemmer, venner og helt nye bekendtskaber. Ideen var at skabe et sted, hvor man kan være sammen på tværs af alder og interesser.

“Her er mange kvinder i 30’erne, men det er lige så aktuelt for mænd i 60’erne at komme her,” fortæller Rebecca og kigger hen på vores bordtennisspillende naboer.

Bolden forsøger at flygte flere gange, men det ser ikke ud til at genere hverken børnefamilien, freelancerne eller arbejdskollegerne, der holder møde i det store lokale. Der hersker ingen klassisk stilhed i det tidligere kirkerum, men alle trives og eksisterer sammen, uanset om de drikker kaffe, taler i telefon med en kunde eller er på vej til danseundervisning ovenpå.

Rebecca Lajboschitz fortæller, at Absalons klare fokus netop er, at der er plads til alle – og de skal tale med hinanden:

“I Folkehuset Absalon melder vi vores værdier klart ud: Nærvær, fællesskab og sociale relationer.”

Hvis folk ikke kender værdierne, så er vi jo bare en café, hvor du kan få en kop kaffe.

Her er det vigtigt, at folk kommer hinanden ved. At alle kan være sammen og lave og opleve noget sammen.

“Vi har ingen skilte, der viser vej til toilettet eller oplyser wifi-koden. Der bliver du nødt til at spørge nogen. Vi har med vilje lavet de her små benspænd for at skabe interaktion mellem brugerne.”

Tre hurtige til Rebecca LajboschitzHavde I ærefrygt overfor kirken, da I åbnede her?

“Nej. De tidligere faste kirkegængere var lidt skeptiske, da vi inviterede dem på kaffe og kage efter åbningen. Bagefter var det sådan: ‘Hold kæft, hvor er det fedt!’.”

Er der noget, man ikke ville kunne lave i Folkehuset Absalon?

“Vores identitet bygger på at gøre noget sammen og se udad. Derfor holder vi os generelt fra events, der er for indadskuende.”

Kan alle byde ind med aktiviteter?

“Vi både opsøger folk, er kan stå for aktiviteter og bliver opsøgt. Det vigtigste er, at det bliver et samarbejde, hvor både samarbejdspartner og vores identitet er intakt. Derudover kan det folkelige godt blive lidt kedeligt, så det er også min rolle at komme med nye indspark. Vi er syv personer i eventgruppen, som finder på ting ud fra personlig inspiration, behov, eksperimenter og så videre.”

Læs også: Fra jord til bord og Møn til Vesterbro: Emil åbner ny bar med 300 gratis cocktails

Folkehuset Absalon
Foto: Benedikte Brix

Alt er øjensynligt muligt i folkehuset, hvis aktiviteter blandt andet tæller Harry Potter-yoga, drag queen-bango, mandagsforedrag og fællesspisning hver eneste dag klokken 18.

Vi har bedt nogle af dem, der bruger Folkehuset Absalon om at dele deres bedste oplevelse og fortælle, hvad de synes, der gør stedet til noget særligt:

Billig snaps og nye venner til julefrokost i Absalon

Jeg har været på Absalon til både koncert og julefrokoster. Sidstnævnte selvom jeg var lidt skeptisk omkring at holde fest med en masse fremmede. Ideen kom vist fra min højskoleveninde, da vi ville samle holdet til en julefrokost, og så var det nemmest at holde det ude, så ingen skulle lægge hus til.

Der var en virkelig god stemning, og alle var klar på fest. Der blev serveret mad i store fade ved bordene, hvilket fungerede godt og også var lidt mere lækkert, fordi vi kun delte fadet med vores eget bord og ikke hele festen.

Absalon havde også lavet virkelig god underholdning. Der var alternativ pakkeleg og julequiz – året efter var der musikbingo. Alt sammen med fine præmier. Efter spisning bliver lokalet ryddet, så der er plads til at danse til dj’en.

Derfor er Absalon noget særligt for mig: Man falder nemt i snak med fremmede i baren, da alle er med på en god fest. Priserne er overskuelige, hvilket er dejligt, men også skyld i et højt snapseindtag ved vores bord!

Jeg har kun taget et par ikke-delbare snaps, men I må gerne se det her foto af kliken, der er samlet til middag privat.

Sisse de Siquera

Sisse, folkehuset absalon
Foto: Privat

Læs også: Din weekend i København: Velgørende fredagsbar, Gasolin-tur og David Bowie-hyldest

Hyggelig fællesspisning og virkelig sjov banko

Jeg har været i Absalon mange gange! Jeg har været til deres banko over 10 gange, både almindelig, drag- og musikbanko. Derudover tager min familie til fællesspisning i Absalon et par gange om året; typisk fredag eller lørdag. Det er nemt i forhold til at være mange mennesker, og det er altid rigtig hyggeligt med musik bagefter.

Jeg boede indtil fornylig meget tæt på Absalon, så det var nemt og billigt, når jeg skulle mødes og spise sammen med andre. Så mødes vi typisk og spiser sammen, når vi har billetter til den efterfølgende underholdning.

Derfor er Absalon noget særligt for mig: Jeg har altid en god aften, når jeg tager derhen. Det er hyggeligt, og man får virkelig meget for pengene. Det er mere afslappet end at spise på restaurant, men man føler, man kommer ud af hjemmet, og man skal ikke stå med en masse selv. Og så er der altid rigtig sjov underholdning!

Pernille Jung

Pernille Jung, Folkehuset Absalon
Foto: Privat

Læs også: Derfor er 2019 det bedste år at besøge København

Privat rundvisning med Hr. Absalon

Jeg underviste en flok (Flying) Tiger-ekspedienter på CPH West, så de kunne få papir på deres salgsassistentuddannelse, og her brugte jeg flere gange Lennart Lajboschitz som eksempel (Flying Tiger-grundlægger og ejer af Absalon Folkehus).

En dag tog jeg holdet med på ekskursion til Absalon, fordi det netop var den dag, Lennart Lajboschitz skulle indvi folkehuset. Vi mødte ham derinde, og han gav os en fin rundvisning, mens han fortalte om baggrunden.

Derfor er Absalon noget særligt for mig: Det var en fantastisk oplevelse, og i ugerne efter kunne jeg bruge en masse af det i undervisningen. Jeg har også stadig den T-shirt, jeg købte under besøget.

Jan E. Sørensen

Lennart, Folkehuset Absalon
Lennart Lajboschitz i Folkehuset Absalon. Foto: Jan E. Sørensen
Lennart, Folkehuset Absalon
Foto: Jan E. Sørensen

Eurofisk stemning til Kim Larsen-banko

Jeg har vedligeholdt venskabet med to af mine folkeskoleveninder, Rikke og Emma. Vi laver forskellige ting sammen i ny og næ. Emma hev os med til ægte (den hvor de “professionelle” holder til) banko på Nørrebro, og da vi begyndte at lægge mærke til Absalons tema-banko-aftener, holdt vi øje. Jeg havde været i Absalon en gang eller to, inden vi lidt tilfældigt valgte at tage til Kim Larsen-banko.

Aftenen forløb fuldstændigt euforisk – som om vi i den time eller to var på koloni. Vi slog os ned i mellem to andre selskaber. Selskaber, som vi endte arm i arm med, når der blev sunget i kor. Vi sad med en vennegruppe på tre på venstre side og tre kvinder i familie på højre. Vi startede med at holde os hver for sig, men endte med at snakke og grine sammen – cirka 10 mennesker ved et bord. Det var sådan en fed og varm stemning, og værterne var så gode til at facilitere og skabe den.

Præmierne var ting som lavalamper, solskærme og banandelere, og vi vandt dem for at skabe god stemning ved bordet – vi lavede en lille dans, hvergang Tarzan Mama Mia blev spillet. Det var nogle skøre præmier, men de understregede pointen med aftenen: Vi var der for at hygge os.

Jeg var virkeligt rørt over fællesskabet. Til regulær banko handler det ret meget om at være stille og ikke forstyrre. Her gælder det om at hygge sig sammen med andre.
Præmierne er ikke i højsædet, men derimod samværet omkring Kim. Som gik bort et halvt års tid senere.

Derfor er Absalon noget særligt for mig: Det er egentligt grundtanken om fællesskabet: Man har forvandlet og moderniseret en gammel kirke, og det er der en smuk symbolik i. Jeg føler mig velkommen et sted, der fungerer som både folkekøkken, bankohal, loppemarked og gå i byen-sted.

Martina Valeria Yefimenko

Kim Larsen-banko i Folkehuset Absalon
Foto: Martina Valeria Yefimenko

200 spiser ved langbord på en helt almindelig tirsdag

En af mine bedste oplevelser fandt sted for et par år siden, da Absalon holdt boybandbango på Roskilde Festival. Det regnede, og folk stod og skuttede sig, men der var en fantastisk stemning. Jeg havde nogle venner med, der aldrig var kommet i Absalon, og de syntes, det var megafedt.

Der samlede vi også nogle af de typer, der ellers går op i at tage til de smarte koncerter. De havde det pissesjovt! Den afslappede stemning på Roskilde Festival gør, at folk er frisindede og åbne for at prøve noget af. Når alle står sammen og skråler med på en Take That-sang, så er det fandeme fællesskab! Det er så samlende og fedt.

En anden fed ting er, når vejret er godt, og vi har fællesspisning udenfor. Så sidder 200 mennesker og spiser sammen ved langborde ude på gaden på en helt normal tirsdag, fordi solen skinner. Det er en fed by at bo i, hvor sådan noget kan ske.

Derfor er Absalon noget særligt for mig: Vi har ét stort lokale. Et fælles opholdsrum med diversitet. Folk spiller bordtennis, arbejder, spiser, holder barselsmøder … Der er noget med det møde, der gør Folkehuset Absalon til noget enestående. Der findes ikke noget ligesådan i København. Absalon giver byen noget, og jeg håber, mange vil føle et hul, hvis det lukkede.

Rebecca Lajboschitz

Folkehuset Absalon, rebecca lajboschitz
Rebecca og hendes bror få dage før åbningen af Folkehuset Absalon. Foto: Privat